Obožujem, jem, kupujem,… Naštela bi lahko vsaj 100 razlogov, zakaj do čokolade gojim močno strast, ljubezen in včasih bolezen, a ker res ne bi želela da ob branju mojega zapisa rahlodušno zakinkate, v hipu popolnoma osivite ali se vam skuri ekran in obenem dobite še neprijeten krč zaradi računalniške miške, bom naštela zgolj 10 najpomembnejših:

1. Vsak grižljaj predstavlja neizmerno srečo
Čokolada vsebuje sestavine, ki vplivajo na boljše razpoloženje, teobromin, ki podobno kot kofein deluje poživljajoče, ter naj bi vplivala na sprostitev endorfinov, t.i. hormonov sreče v možganih.
 2. Prebudi strast v meni
Košček sladke pregrehe poskrbi, da grešiš tudi malce drugače. Med rjuhami! Čokolada velja za afrodizijak, saj spodbuja tvorbo in aktivnost feniletilamina (ljubezensko kemikalijo). Feniletilamin se navadno tvori v možganih in se v »centrih zadovoljstva« pretvarja v dopamin, ki je med drugimi odgovoren tudi za doživljanje orgazma. To ni povsem dokazano, se pa strokovnjaki baje strinjajo, da slo vspodbuja vse kar je sladko! Takoj podpišem!
 3. Najboljša prijateljica in tolažba, kadar mi je hudo
V mislih imate najbrž sliko objokane nesrečnice, ki ihti v postelji obkrožena s papirnatimi robčki, v banico sladoleda zapičeno veliko žlico in reko čokoladnega preliva, ki se z višine zliva naravnost v usta. Narobe! Namesto banice sladoleda je v mojih rokah tablica čokolade. :))) Vedno in povsod pomaga, če ne za cel dan pa vsaj za trenutek ali dva. In dokler ne zmanjka zadnjega koščka ter ovitek roma v najbližji koš oziroma na tla.
 4. Nadgradi okus po dobri hrani
No, ja, to verjetno nima kakšne posebne znanstvene podlage. Pač sem morala najti še kakšen razlog več, kajti vedno se najde razlog za basanje s čokolado. Dejstvo je, da po dobri hrani vedno zapaše še kaj sladkega. Neenakomerna raven sladkorja v krvi povzroči, da nam pade cuker, prav tako pa nizka količina serotonina v krvi.
 5. Vedno se najde čas in prostor zanjo
Lahko bi jo jedla kolikor bi je bilo na voljo in kadarkoli. Nikoli je ne zavrnem in nikoli se ne ustavim samo pri enem koščku. Četudi se napokam za večerjo ali kosilo, je v mojem želodčku še vedno dovolj prostora, da vanj stisnem še tisto sijočo pralino, kepico ali torto. In navsezadnje nobena torbica ni tako majhna, da vanjo ne bi mogla vtakniti čokolade.
 6. Skrbi za moje zdravje
Prav ste prebrali, čokolada vsebuje pomembne minerale, med njimi so baker, ki je pomemben za absorpcijo železa in tvorbo kolagena, magnezij, ki pomaga proti diabetesu, hipertenziji in boleznim ožilja, kalcij, ki je nujen za zdrave kosti in zobe ter železo,  ki v krvi zagotavlja prenos kisika v celice.
 7. Z njo lahko razveselim in pocrkljam svoje najbližje
S čokolado velikokrat izrazim svojo naklonjenost, pozornost ali pa jo uporabim za obdarovanje v primeru, da sem pozabila na darilo, izvedela za praznovanje eno uro po tem ko se je zabava že začela ali pa ko se ne morem odločiti ali bi zraven pravega darila kupila steklenico vina ali dobre kave. Zmaga seveda vedno čokolada, ker pač ne poznam nobenega, ki je ne mara in z njo ne moreš zgrešiti!
 8. Energijska bomba, ko si na tleh
In ko si sam :))) Kakav pomaga blažiti simptome utrujenosti in spodbuja nastanek endorfinov. Sestavine v čokoladi kot so feniletilamini, atilamini in triptofan dvigujejo raven energije, preprečujejo dremavost in zmanjšujejo strah ter utesnjenost. Samo pomislite na otroke, ki po mali dozi sladkorja spominjajo na zajčke iz reklame za baterije.
 9. Ima nešteto različic, tako da vedno odkrijem nekaj novega
Na stotine okusov, oblik in vonjev obstaja. Za vsak dan, priložnost ali praznovanje v letu. Včasih stojim kar dolgoooo časa pred policami, ki se šibijo od raznoraznih poskusov kulinaričnega umetnostno gastronomskega ustvarjanja, in z igro an ban izbiram naslednjo žrtev. Rada preizkušam nove okuse in na trgu imam kaj preizkusiti, saj domišljija pri kreiranju novih okusov skorajda ne pozna meja.
 10. V ustih pusti najboljši okus na svetu
 Sladka ali rahlo grenka čokolada popravi še tako slab okus v ustih. Všeč mi je kako intenziven okus v ustih traja in na jeziku pusti prijetne sledi sladkanja. Preprosta dobra je!