In s čilijem. Morda ne bi rekli, da sta si čokolada in čili všečna, a bi se motili. Dve močni sestavini, ki kraljujeta v svetu kulinarike, obe poživljajoči in hkrati nasprotujoči. Jin in Jang, ena sladka, druga pekoča. In tudi obratno. Nekatere vrste čilija imajo sladkast priokus, prav tako je znan pekoč občutek čokolade po grlu.

Čili sicer ni visoko na moji lestvici začimb, ga ne uživam pogostokrat, ne poznam različnih vrst in nimam pojma koliko skovilov ima kateri do njih (enota za merjenje ostrine čilija, ki jo je iznašel Wilbur Scovile). A ko govorimo o čokoladi, je to povsem druga pesem. Ta čokolada Čokoladnega ateljeja Dobnik s čilijem ni prva, ki sem jo preizkusila, zadnja pa verjetno tudi ne.

Okus:

Vsi, ki ste za vroče ali zelo zelo vroče, boste doživeli hladen tuš. Ne morem reči, da ni okusiti čisto nič čilija, je pa ta res komaj opazen. Pričakovala sem malce več pekočega okusa, ki te rahlo boleče požgečka po jeziku. Sama temna čokolada je odlična, ravno prav topljiva in hrustljava, brez lepljivega občutka ali preveč grenkega priokusa. Želela bi si malce več drznosti, bolj izrazit intenziven okus. Ubrali so zelo varno pot. Morda niso želeli pretiravati s čilijem, ker te ‘hudičevske’ začimbe nimajo vsi radi. Bi jo z veseljem še kdaj poiskusila, a ne zaradi tega, ker je obogatena s čilijem, ampak ker je čokolada sama po sebi dobra.

Oblika:

Všeč mi je elegantna tanka oblika, lomljivost pa malce manj, saj se čokolada ne lomi po segmentih, koščkih, ampak po svoje. Ne vem zakaj, ampak to me moti (nekaj malega o tem sem omenila že pri oceni čokoladi Canadian True). Embalaža je preprosta, miniamalistična, v stilu ostalih njihovih čokolad, glavno sestavino pa razkriva živahna rdeča barva. Ni mi všeč notranji plastični ovitek, v katerega je zavita čokolada, raje bi videla, da bi plastiko zamenjal papir. Ne gre za nikakršen dizajnerski presežek, ne morem pa reči da je med slabšimi.

Ocena: 3

 

img_4981