1. Čokolado sestavlja več kot 500 različnih okusov

V čokoladi je več okusov kot v kateri koli hrani. Kompleksen okus čokolade je sestavljen iz več kot 500 različnih okusov, ki jih dodajajo čokoladni masi med posameznimi postopki njene predelave. 

2. Povprečna čokoladna tablica vsebuje četrtino kofeina prisotnega v eni skodelici kave

Čokolada ti da energijo tudi zaradi kofeina, ki ga vsebuje. Povprečno velika tablica vsebuje 25g na kofeina, kar je približno četrtina količine, ki jo vsebuje ena skodelica sveže kave. Ni bojazni, da zaradi čokolade zvečer ne bi mogli zaspati, razen če je zaužiješ res veliko.

3. Bela čokolada ni prava čokolada

Bela čokolada je derivat prave čokolade. Ne vsebuje nobenih kakavovih semen, zatorej tudi ni obarvana rjavo. Značilno vaniljevo barvo ji daje kakavovo maslo, navadno pa tudi vanilja. Okus po čokoladi daje čokoladno maslo – izvleček rastlinskih maščob iz plodov drevesa kakavovca. Za bolj sladek specifičen okus, ki veliko ljudem ni najbolj všeč, poskrbita še sladkor in mleko.   

4. Ustanovitelj čokolade Hershey’s je skoraj izgubil življenje na Titaniku

No, ne čisto povsem. Svojo rezervacijo za pot čez Atlantik naj bi Milton Hershey zaradi poslovnih obveznosti v zadnjem trenutku odpovedal. V muzeju Hershey’s Story Museum še vedno hranijo kopijo čeka, ki ga je Milton napisal kot depozit za dve vozovnici za prvi razred na slavni ladji.

Njegova znamka čokolad Hershey’s je sedaj ena največjih proizvajalk čokoladnih izdelkov v Združenih državah Amerike z izjemno bogato zgodovino, saj je od nastanka njihove prve tablice minilo skorajda 120 let. 

5. Čokolada je za pse izjemno škodljiva, lahko jih celo ubije

Zakaj? Čokolada vsebuje alkaloid teobromin, ki se nahaja v kakavovih semenih in je za pse škodlijv. Povzroči drisko in bruhanje, pretirana vznemirjenost, lahko tudi tresavico in v najslabšem primeru smrt. Psi namreč nimajo jetrnega encima, ki bi teobromin razgradil. Količina alkaloida pri kateri se lahko pričnejo težave je 50 mg teobromina na 1 kg telesne teže psa. Temnejše čokolade so zaradi večje vsebnosti teobromina bolj škodljive in za 10 kg težkega psa bi bila lahko usodna tablica jedilne nesladkane čokolade. Reakcija je sicer odvisna od številnih dejavnikov in specifike vsakega psa. 

6. Čokolada je edina sestavina topljiva pod mejo telesne temperature

Ni čudno, da se takoj stopi na jeziku ali v rokah, če jo predolgo držiš (pravim čokoholikom se to sicer redko zgodi). Čokolada se topi pri približno 34 stopinj Celzija. Če je ozračje ali površina pretopla se čokolada segreje, kristali kakavovega masla se stopijo, pri zelo visoki temperaturi (okrog 93 °C) pa celo razpade na kakavove delce in svetlo zlato tekočino. Čokolada zahteva pravo temperaturo za obdelovanje, kar imenujemo temperiranje čokolade. A o tem kdaj drugič.

7. Nasadom kakavovca zaradi klimatskih sprememb do leta 2050 grozi izumrtje 

Ooooojoj! Upam, da je tale zanimivost v resnici ne drži najbolj oz. da se ta napoved ne bo uresničila. Plantaže so ogrožene zaradi višjih temperatur in bolj suhega ozračja. Več kot polovica kakava prihaja iz le dveh afriških držav ob ekvatorju, saj je za vzgajanje kakavovcev pomembna konstrantna letna temperatura, dež in vlaga. Če bo temperatura višja, se bodo morali nasadi prestaviti višje v gore. Podjetja, ki izdelujejo čokolado, že kujejo načrte, kako bi to preprečili. Mars, kot eden največjih, v laboratoriju in v sodelovanju s kalifornijsko fakulteto genetsko spreminjajo kakavovec z boljšo odpornostjo proti vremenskih spremembam. Prav tako so namenili milijardo dolarjev za zmanjšanje ogljičnega odtisa samega podjetja kot tudi njihovih dobaviteljev.