Tokrat sem se podala po Sloveniji, ampak zgolj v prenesenem pomenu. Čeprav, priznam, premalo poznam našo zakladnico skritih naravnih kotičkov, ki jih skupaj s turisti nemalokrat opisujemo kot najlepše na svetu, pa sem vsa navdušena Slovenijo odkrivala na bolj sladek način. S 3D čokolado Chocolate Slovenia, luksuznim darilom z 12 značilnimi okusi slovenskih pokrajin.

Ekskluzivna Čokolada Slovenija, ki v obliki 12 slovenskih pokrajin skupaj tvorijo našo prelepo deželo, je plod dela Andraža Gaveza lastnika in ustanovitelja sladke spletne trgovine Moja Čokolada ter priznanega etnologa Janeza Bogataja. Ideja je zanimiva in unikatna. Končno turistično darilo, ki je uporabno in vizualno privlačno hkrati in ki predstavlja Slovenijo na najboljši (sladek) način.

Chocolate SLovenia čokolada

Ob res obubožani ponudbi turističnih daril, sem se vedno spraševala, zakaj se nihče ne loti nečesa zanimivega, kar bi pritegnilo turiste in bi jim pustilo prijeten spomin na njihovo popotovanje. Če bi hotela prijatelje iz tujine v Ljubljani peljati po nakupih spominkov, resnično ne vem, kam bi zavila. No, sedaj je ta čokolada moja prva izbira.

Najbolj sladka kura

Čokolado sestavlja 12 čokoladnih koščkov z reliefno geografsko teksturo. Temna, bela in mlečna čokolada se svetlikajo na zgornji strani, medtem ko vsebino vsakega koščka razkriješ, ko ga obrneš naokrog. Po besedah Janeza Bogataja različnost okusov naše dežele sestavljajo premišljeno izbrana živila, zelišča in začimbe, značilne za posamezno regijo, čeprav na gastronomskem in kulinaričnem področju v Sloveniji razlikujemo kar 24 regij.

Chocolate SLovenia čokolada

Okusi so zapečateni v prelepi elegantni škatli, ki z minimalističnim zlatim logotipom prefinjeno zaokroža celoto. Čokoladni spomini po Sloveniji, ki so na voljo na www.chocolateslovenia.com, stanejo 24,90 evra, kar se mi nikakor ne zdi pretirano za tako dovršeno darilo in čokolado z zanimivim naborom okusov. Kmalu bo na voljo tudi sestrska različica v nekoliko manjši, bolj žepni embalaži.

Chocolate SLovenia čokolada

OKUSI čokolade Chocolate Slovenia

Prekmurje: konopljina semena ……….. ne morem reči, da se jih zelo okusi, ampak prijetno zahrustajo v ustih in pustijo rahel zemeljski priokus.

Štajerska: bučna semena ………… bučnice odlično poživijo čokolado in glede na število bučnic ustvarijo prijeten in uravnotežen preplet slano-sladkega okusa z veliko hrustljavosti. Ena boljših!

Koroška: pražena čebula …………. Čebule ne maram, še posebej ne pražene, zato je bil tole zame kar velik zalogaj. Okusa po čebuli sicer za prave čebulojedce verjetno ni preveč (ampak kaj pa jaz vem!), zame pa vsekakor. Okus spominja na ocvrte čebulne obročke, ki bi jih pomočil v čokolado.

Savinjska: jabolka ………….. Moja domača regija! Mlečna čokolada je slajša in boj svilnata, jabolke se malce manj okusijo. Sem si želela in iskala še intenzivnejši okus po jabolkih oz. sama bi morda dodala še kanček cimeta.

Chocolate SLovenia čokolada

Zasavje: jagode ………… Klasični dvojec z belo čokolado je pustil bolj medel vtis, okus ne razočara niti ne navduši.

Posavje: orehi …………… Hrustljavi orehi in čokolada so odlična kombinacija.

Dolenjska: cvetni prah ………….. Med in čokolada je zame bolj neposrečena kombinacija, zato tudi ta cvetni prah zame ni za ‘dol past’. Moti me trpek, rahlo grenek priokus.

Osrednjeslovenska: pehtran …………… V tej kombinaciji me na prvi trenutek okus spominja na sivko, na koncu pa v ustih začutiš prijetno, ravno prav intenzivno aromo pehtrana.

Chocolate Slovenia čokolada

Gorenjska: hruške …………… Na videz sem hruške lahko iskala s povečevalnim steklom, vendar je okus v ustih zapolnil ‘manjkajoče’ hruške. Preplet hruške in čokolade je vrhunski! Eden boljših koščkov!

Goriška: vrtnica …………. Obožujem cvetje, tako v vazi kot v čokoladi. Pravo razkošje za brbončice in prijeten spomin na slovensko Toskano.

Chocolate SLovenia čokolada

Notranjska: sivka ………….. No, če me je prej pehtran spomnil na sivko, je tole čisto drugačna zgodba. Takoj ko sem dala čokolado v usta, sem najprej začutila močno aromo in okus sivke, šele nato okus čokolade. Zanimivo, na koncu v ustih ostane popolno razmerje.

Primorska: solni cvet …………… Če imate radi slane stvari in sol v kombiniciji s temno pregreho, je odlična. Sama pa nisem velika ljubiteljica beli kristalov v čokoladi, zame mora biti čokolada sladka in ne slana, zato je ne bi uvrstila med mojih top 3.

Okusi so nenavadni, posebni in prijetni. Temna čokolada je zmagovalka med vsemi, tekstura je prijetna in gladka, okus ravno prav sladek in ne preveč grenak. Od okusov pa so me še najbolj navdušile čokolade iz regij Gorenjska, Štajerska in Posavje. Razočarala me je Dolenjska s cvetnim prahom, ki mi ni bila niti malo všeč.

Razsodba? Odlična inovativna in elegantna čokolada, ki na okusen način predstavi našo lepo pokrajino in diverziteto naših kulinaričnih sestavin. Darilo, s katerim ne moreš zgrešiti, če želiš navdušiti turiste, poslovne partnerje, mamo ali taščo.