Nikoli nisem odprla niti enih vratc adventnega koledarja, saj mi krščanski prazniki niso blizu. Letos sem prekinila ta ateistični post in se pridružila številnim, ki v teh dneh Instagram smetijo s števili dni, ki jih ločijo do božiča, diy načrti in podobnim s*. A zgolj iz raziskovalnega vidika, da ne bo pomote, nisem zašla med wannabe up to date posvojimo-vsak-trend-četudi-ga-ne-maramo ovčice. Pa brez zamere vsem! V glavnem, med hitrim šviganjem po švedskem oblikovalskem supermarketu mi je v oči padel debelušen rdeč božiček z njihovega letošnjega adventnega koledarja. Kot večina adventnih koledarjev (z izjemo lepotnih znamk) v vsakem okenčku skriva sladka presenečenja za vsak dan do velikega slavnostnega praznovanja. Nikoli ne bom razumela, kako lahko otroci krotijo svojo radovednost in željo po sladkarijah, ki se v njih skrivajo ter ne prekršijo pravila. Mene že odkar sem ga kupila tako srbijo prsti, da bi najraje vse dni nosila rokavičke. Tiste na en prst, s katerimi ne moreš zgrabiti ničesar večjega od pomaranče, kaj šele koščka čokolade in pri katerih rek da se dela z njim kot v rokavicah resnično pride do izraza. Tudi zato, ker se okenca, če nisi previden kaj hitro strgajo in tako pokvarijo presenečenje naslednjega dne.

Odštevala sem dni, ko sem lahko odprla prvo okence, nato drugo in tretje, vse do šestega dne, ko je bilo na vrsti presenečenje, ki je mimogrede fantastična Ikeina marketinška poteza. V okenčku št. 6 in 24 se namreč skrivata darilni kartici. Če imaš veliko sreče, lahko prejmeš celo 1000 evrov, če pa si tako kot jaz, ki se je sreča izogiba v velikem loku, potem je ta vrednost le 5 evrov. In v čem je trik švedskega giganta? Najprej te ‘nahecajo’, da kupiš razmeroma drago čokolado, nato pa še drugič, ko koristiš darilno kartico in v voziček spraviš veliko več stvari, kot jih kartica lahko pokrije. Kar priznajte, da nisem edina, ki v Ikeii vedno kupi še tistih nekaj stvari, ki jih sploh ne potrebuje in se obenem tolažil z besedami če je pa vse tako lepo in uporabno in trendi in sigurno bom uporabila in nujno rabim in… Me prav zanima koliko je junakov, ki od branju ne bi pokimali.

Moje darilce? Nimam pojma! Na darilni kartici nič ne piše, s čemer so si kreativci pri Ikeii zagotovili, da nedvomno stopiš v njihovo trgovino in tam preveriš, s kakšno darilno kartico so te razveselili. Po rahlem razočaranju, da nisem ena izmed šestdesetih, ki so prejeli tisočaka za nakupovanje stvari, ki jih ne rabim, sem se seveda potolažila s čokolado. Grešila sem! Pojedla sem čokolado iz treh okenčkov naenkrat. Za spodnjo fotografsko umetnino, kaj pa drugega. 🙂 Tokrat nisem bila razočarana, saj so čokoladne praline resnično dobre, sicer zelo sladke, ampak še vedno dobre. Skoraj vsako okence skriva drug okus, tako da je navdušenje še toliko večje. Sicer pa je pri teh koledarjih bistveno sporočilo, samo pričakovanje in praznična tradicija.

 

img_4693