Bil je ženski večer … bolj ženski ne bi mogel biti, saj smo predstavnice nežnejšega spola, kot nam ničkolikokrat pravijo, praznovale naš dan, 8. marec. Dan žena v vsej svoji slavi in/ali fami. Večer so zaznamovale cvetlice in čokolada. Prve so nam podarili ob koncu dogodka, ko smo zakorakale vsaka na svoj konec mesta, druge pa so nas pričakale, ko smo polne pričakovanja vstopile v čudovit Antiq Palace Hotel v osrčju Ljubljane, kamor nas je povabila znamka Baileys. Prijeten večer sta pričarala priljubljeni irski liker in priznani čokoladni mojster Erik Van Der Veken, ki ga je v Slovenijo povabila Željka Bohar, slaščičarska mojstrica z blagovno znamko Torterija.

 

Baileys8.3.2018-PhotoZigaIntihar-104

Foto: Žiga Intihar

Željkine slaščice do sedaj še nisem okusila (z izjemo na dogodku, a sem prišla malce kasneje in ne vem, če sem ujela vse, kar je pripravila), ampak komaj čakam, da moje brbončice okusijo njene mojstrovine, saj so na pogled videti ne le slastne, ampak tudi čarobne. Erik in Željka sta dan pred dogodkom organizirala delavnico Hands-on Masterclass by Erik Van Der Veken, na kateri je belgijski čokoladni mojster, čigar čokoladne skulpture so impresionirale že mnoge čokoholike po svetu, ustvaril spodnjo skulpturo ženske silhuete s cvetličnim podpisom (Erik cvetlice pogosto vplete v svoje skulpture).

Baileys8.3.2018-PhotoZigaIntihar-182

Foto: Žiga Intihar

Poleg slaščic smo kajpak preizkušali tudi koktajle narejene z Baileysom. Najbolj prijeten okus v ustih mi je pustil v kombinaciji z vodko in mandljevim sirupom ter marshmallow penico, njam! Če me ne bi čakala dolga vožnja, bi se en v hipu spremenil v dva, tri … 🙂 Baileysov edinstveni okus ustvarjata viski in bogata mlečna krema. Sestavini so v prvotnih receptih mešali kar z običajnim kuhinjskim mešalnikom, največjo težavo pri nadaljnem izboljšanju recepture pa je imel boter Baileysa David Dand z združitvijo obeh sestavini tako, da se ne bosta ločili. Vztrajnost se je izplačala, po treh letih testiranja je leta 1974 David skupaj s sodelavci ustvaril okus, ki je v elegantno črno steklenico polnjen še danes.

Prvi kremni liker na svetu je pred kratkim dočakal čokoladno preobleko. Dekadentni liker Baileys Chocolat Lux tako združuje irski viski in mlečno kremo s kakovostno belgijsko čokolado. Moja razsodba? Odličen je, ampak pazite, da ga vedno pijete ohlajenega z nekaj kockami ledu, sicer ne boste popolnoma začutili njegovega polnega okusa.

 

R42885_o

Foto: Baileys