Čokolada in visoki šarmantno osivel kuharski popotnik, ki s svojo včasih brutalno iskrenostjo po celem svetu preizkuša kulinarične umetnine, sta na prvi pogled bolj kot ogenj in led. Anthony Bourdain, sloviti kuhar in televizijski kulinarični kritik, v televizijskih oddajah (No reservation naravnost obožujem in si želim, da bi obiskal tudi Slovenijo! Anthony dobrodošel!) več kot očitno uživa v vsem kar je mesnega, mastnega in nasitnega.

Zato sem bila še toliko bolj presenečena, ko sem zasledila njegovo čokoladno stvaritev, ki sicer sega v leto 2012. S prijateljem in slavnim kuharjem iz ugledne restavracije Le Bernardin Ericom Ripertom se je podpisal pod unikatno temno čokolado Good & Evil za znamko Williams-Sonoma. Čokolado sta izdelala v sodelovanju s čokoladnim mojstrom Christopherjem Curtinom in Éclat Chocolate, narejena pa je na tradicionalen evropski način. Uporabili so organska kakavova zrna iz pravične trgovine.

In kakšen je okus čokolade jezičnega kulinaričnega guruja? Žametno gladka tekstura vsebuje zanimive in kompleksne okuse (kar je povsem pričakovano): 72% premium kakavova čokoladna tablica je poparčkana z rdečim vinom in kavo, espresom. Lahko bi rekla, da Bourdainove pikre in ostre pripovedi (in žaljive, krohotajoče smešne, inteligente) iz televizijskih oddaj sovpadajo z okusom čokolade. Prav tako ime, ki predstavlja njegova stvarnika, Erica kot dobrega in Anthonyja kot hudičevega. Prijatelja sta z istoimenskim odrskim šovom pred nekaj leti navduševala sočnih zgodb iz zakulisja lačnega občinstva. Lansko leto so originalni recept in teksturo čokolade dodelali, nova različica je malce manj grenka.

Salt & Sin je njuna druga čokoladna poslastica.

In ne boste verjeli, cena čokoladne tablice je nižja od prvotne, 12, 95 $ (namesto 18$), naroči pa se lahko tukaj. Vsekakor sta se umestili na moj seznam čokoladnega laboratorija.

 

williams-sonoma-good-evil-chocolate-bar-o

Foto: Willams-Sonoma

 

chronicle-anthony-bourdain_page_2_image_0001

Foto: Christopher Sturman