Znamka čokoladnih tablic zavitih v ene lepših ovitkov, ki sem jih videla, je na čokoladnem trgu vzbudila precej zanimanja, hkrati pa dvignila veliko prahu. Bradata hipsterja Rick in Michael Mast sta leta 2007 pričela izdelovati čokoladne tablice. Rdeča (in uspešna) nit znamke Mast Brothers so izjemni detajli, natančna izdelava, prelomne inovacije ter navdihujoč minimalizem.

A njune niti vselej niso bile tako zelo čvrste, saj so se pojavile govorice, da v začetku nastanka znamke čokolad nista izdelovala povsem sama vse od nadzora nad kakavovimi zrni do končnega zavitka kot sta sama trdila. V začetni fazi ustvarjanja naj bi uporabljala čokolado francoskega proizvajalca Valrhona. Po besedah Aubrey Lindley, solastnice prodajalne z ročno izdelano čokolado v Portlandu, je imela čokoladna tablica bratov Mast v začetku preveč gladko in rafinirano teksturo, kar je značilno za industrijsko čokolado, to teksturo pa naj ne bi mogla doseči z majhno proizvodnjo in temu primerno opremo. Laž ima kratke noge in bradata brata ostržkovega nosu nista mogla povsem skriti. Kot so zapisali na spletni strani Quartz obstaja namreč več prič, ki sta jim zaupala svoj ‘skrivni recept’ ter celo elektronska pošta, v kateri sta priznala, da sta uporabila industrijsko kakovovo pasto. Njuno prikrivanje naj bi razorožil tudi okus tablic, ki se je kmalu po obtožbah drastično spremenil. Na slabše! Njun egotrip se po vsem tem začuda niti ni zmanjšal, saj sta v svoji kuharski knjigi zapisala, da sta se celotne obrti, izdelovanja čokolad od kakavovih zrn dalje naučila povsem sama, vključno z izbiro opreme. Poznavalci in čokoladni strokovnjaki se temu le nasmihajo in pravijo, da okusi njunih čokoladnih kreacij niso nič kaj izjemni ter da ni povsem mogoče dokazati, ali so danes plod izdelave od zrna do ovitka. Spotikajo pa se tudi ob ceno, saj stane ena tablica (70g) okrog šest do osem evrov, odvisno od okusa in kolekcije.

Ob branju napisov na ovitkih, ki pa ne morem zanikati so nekaj posebnega, bi povprečni slovenski nerazgledni Janezek vajen mlečne, z lešniki in rozinami zmajal z glavo, saj so sestavine, ki so dodane k čokoladi vse prej kot običajne. Od okusa po dimu, sestavin kot so olivno olje, kozje mleko ter kokice do angleških značilnih obrednih pregreh kot sta džin in čaj z mlekom. Ponudbo Mast Brothers čokolad opredeljujejo tri glavne kolekcije, poimenovane po mestih, kjer se nahajajo njihove trgovine, London, Brooklyn in Los Angeles, vsako leto pa v svojo sladko zbirko dodajo še celoletno kolekcijo ter različne kolekcije v omejeni izdaji. Po navdih za kolekcijo 2016 šestih mlečnih in šestih temnih čokolad sta brata pobrskala po zgodovini, saj je na izbiro vzorcev in barv ovijalnega papirja vplivala ameriška in italijanska arhitektura iz 70. in 80. let.

Znamke Mast Brothers pa nisem izbrala, ker bi mi bila blizu hipsterska kultura ali ker priznam, padam na lepo in zanimivo embalažo. Z bratoma Mast so namreč povezane tudi slovenske soline. Čokolada Sel Gris iz kolekcije dvanajstih čokolad Sea Salt v omejeni izdaji z akvarelno podobo je namreč narejena tudi iz piranske soli. Poleg soli vsebuje še 70% kakav, trsni sladkor, kakavovo maslo ter mandlje. Tale piranska tablica je že na mojem seznamu za pokušino, saj Mast čokolade dostavljajo tudi v Slovenijo. Kmalu bom lahko sama ocenila, ali gre le za še eno hipstersko pogruntavščino in pet minut (in nekaj let) slave ali pa njihov sloves in medijsko pozornost opravičuje tudi okus.

mast-chocolate-620x330

 

sel_gris_1024x1024