Že kar nekaj časa nazaj sem se v prijetnem ambientu hotela Antique Palace v Ljubljani na posebnem dogodku pogovarjala s čokoladnim umetnikom Erikom Van Der Veknom, a šele sedaj uspela spraviti v red vse, kar mi je zaupal. Čemu se je potepal po Ljubljani? Slovenijo je obiskal na povabilo znamke likerja Baileys in Željke Bohar, ki ustvarja čudovite slaščice pod imenom Torterija in s katero je vodil dvodnevno Hands-on Masterclass delavnico izdelovanja čokoladnih skulptur in pralin ter brizganja in poliranja čokolade.

Erik je belgijski čokoladni mojster, strokovnjak za izdelavo čokoladnih skulptur, ambasador podjetja vrhunske čokolade Cacao Barry in sodnik na prestižnem tekmovanju World Chocolate Masters 2017 – UK edition. Njegove slaščice so navduševale goste prestižnega hotela Hotel Café Royal in restavracijo z dvema Michelinovima zvezdicama The Greenhouse v Londonu, še pred tem je razvajal brbončice petičnih arabcev in šejkov na arabskem polotoku. Trenutno živi in ustvarja na Irskem.

Erik van der veken

Foto: Cacao Barry

V kratkem pogovoru mi je zaupal, da je od nekdaj vedel, da spada v kulinarični svet in se med šolanjem na kuharski šoli v Belgiji usmeril v slaščičarstvo. Čokolada je zanj za kulinarično ustvarjanje najbolj vsestranska sestavina na svetu, saj se jo lahko oblikuje v skulpture, uporabi za kalupe, izdela bonbone, z njo celo kuha in še mnogo več. Skorajda ni omejitev. Ko je beseda nanesla na njegovo priljubljeno vrsto čokolade in kombinacijo, je izstrelil kot is topa, da je čokolada z lešniki in povedal, da sicer obožuje nore kombinacije. “Zelo rad imam čokolado z Madagaskarja, ki ima svež, sadni priokus,” je dodal.

“Za popolne izdelke potrebuješ delovno okolje, ki mora biti popolnoma nadzorovano, kar je lahko precej drago. Vedno moraš upoštevati pravila igre kot na primer upoštevanje pravilnih temperatur in pravilnih postopkov. Ni prostora za bližnjice, to se nikoli ne izide,” mi je povedal o ne tako pocukrani stran njegovega dela. “S čokolado je enako kot z vinom, če je grozdje druge sorte, bo tudi vino povsem drugačnega okusa. Različne vrste kakava se obnašajo različno, zahtevajo obdelavo na drugačni temperaturi. Najti moraš takšno, ki ti najbolje ustreza.” Čokolade in alkohola sicer ne kombinira prav pogosto, zlasti ne zaradi tega, ker je dolgo časa ustvarjal v Združenih arabskih emiratih, kjer je alkohol prepovedan. “Veliko sem sodeloval s sommelierji in na takšen način spajal čokolado s kakovostnimi pijačami.”

erik van der veken

Ekskluzivno za Chocolissimo Erik van der veken

Foto: Jasna Medar

Slovenskih čokolad ni uspel poiskusiti, a jih bo po njegovih besedah kmalu: “Urnik sem imel zelo natrpan in nisem imel dovolj časa za raziskovanje, vendar se nameravam kmalu vrniti in spoznati tudi mesto, ki me je na prvi pogled očaralo.” Na delavnici pri nas je ustvaril skulpturo ženskega telesa, ki je bil zgolj delček njegovega siceršnjega ustvarjanja. Eno njegovih zahtevnejših skulptur (spodaj) je izdeloval kar sedem dni. “Skulpturo sem ustvaril za tekmo svetovnega pokala v ragbiju. Ko sem imel skulpturo narejeno do polovice, sem jo popolnoma porušil in začel znova, saj nisem bil zadovoljen. Dobra stvar čokolade je to, da jo vedno lahko stopiš in začneš ponovno.” To pa ni edina zanimivost pri kiparjenju s čokolado, saj se lahko pripetijo tudi kakšne nevšečnosti in Erik mi je zaupal eno od njih. “Ko sem učil na eni od fakutet na Irskem in jim razlagal, kako je treba biti previden pri transportu njihovih kreacij, sem obenem svojo pritisnil na strop. Še nikoli nisem tako hitel s popravljanjem skulpture, da je bila pravočasno narejena za predstavitev.”

Chocolissima Erik Van Der Veken

Foto: Cacao Barry