Najbolj bizaren čokoladni trenutek do sedaj sem preživela skupaj s prijateljicami. Vroča para nam je tekla po še bolj vročem telesu, poleg nas kopica golih neznancev, s katerimi smo se stiskali kot sardelce v konzervi in boječe pazili, da se ne bi pomotoma dotaknili drug drugega. Vsi zakamuflirani  v temno rjavo barvo kot vojaki tik pred napadom na sovražnika.  Ne, ne gre za nekakšen nenavaden kulinarični spoj čokolade in sardel (čeprav morda celo tudi to obstaja, ne vem, še raziščem), ampak za savnanje s čokolado. Na videz romantičen in seksi prizor, v resnici pa vse prej kot to. 

Krst z lepotnim čokoladnim doživetjem sem izkusila v Thermani v Laškem. Marsikdo si čokoladno lepotno razvajanje predstavlja kot kopel podobno zgornji sliki. Polna kad temne goste čokolade ali vsaj koščkov, ki se v stiku s kožo spremenijo v mazljivo teksturo in ustvarijo razkošen neopisljiv občutek. Hmm… Tako so zvenele tudi moje čokoladne sanje, a streznitev je kar hitra, ko ugotoviš, da se boš s čokolado le malce namazal. In še to v družbi drugih nagcev. Prva misel? Vsekakor bodo postregli čokolado v tekoči, kremni obliki. Prva napaka! Savna mojster nam je v temno parno savno v plastičnih lončkih (lahko bi bili leseni, ampak ne bom malenkostna) prinesel čokolado v v prahu. Po okusu sodeč (itak, da sem morala preizkusiti!) bi rekla kar povsem običajno, ki jo tudi sami uporabljate v slaščicah. 

čokolada v prahu
Foto: Pinterest

Opazila sem, da so tudi drugi z nekoliko nerodnimi in zadržanimi obrazi pogledovali v lončke in se pričeli mazati s čokolado in jo skušati vtreti v kožo. Nekateri firbčni kot jaz so vanjo pomočili konico jezika. Bolj smo nanašali suho kakavovo mešanico na sicer vroče in od znoja lepljivo telo, bolj je v ozračju dišalo po sladkem vonju čokolade. Mazilila sem se z dodeljenim rjavim prahom, ki ga kar ni in ni zmanjkalo. Šparala nisem, dosledno in izdatno sem si čokolado nanesla na vso telo, z obrazom vred, da se ni videl niti en košček bele kože. Dlje časa smo bili v savni, vse bolj se je gost zdrizast prah spreminjal v teksturo redke vroče čokolade. In prvič sem lahko rekla, da imam dobesedno okus po čokoladi ;).

Čokolada je deloma odtekla iz mojega telesa v savni, ostanke pa sem seveda še sprala. In na moje kar precejšnje presenečenje je bila koža po čokoladni savni nadvse mehka in gladka ter prijetnega subtilnega sladkega vonja. In vonjala, verjeli ali ne, sem ga še čisto ves dan. Nedvomno je tudi vonj odigral veliko vlogo, saj sem se počutila odlično.

ČOKOLADA IN NJENE LEPOTNE SKRIVNOSTI

Prava čokolada ima pozitivne učinke na telo in ne samo, če jo zaužijemo. Številne lepotne znamke čokolado vključujejo v svoje izdelke, saj:

  • je čokolada močan antioksidant
  • antioksidanti v kakavu delujejo proti prostim radikalom (tečnobam, ki vplivajo na staranje kože) in jih lahko primerjamo z antioksidanti zelenega čaja
  • čokolada je za kožo izjemno negovalna
  • deluje kot odličen vlažilec in mehča kožo, še posebej kakavovo maslo
  • kakavovo maslo, ki je pristno v številnih negovalnih izdelkih, pa naj bi po nekaterih izsledkih pripomoglo tudi pri obnavljanju kože oz. zdravljenju različnih kožnih obolenjih
savnanje s čokolado
Foto: Ricardo Garcia via Pexels