Znano je, da so Japonci obsedeni z rožnato muco Hello Kitty, ne verjamem pa, da poznate njihovo noro obsesijo s čokolado Kit Kat. In to kakšno! Njihova ljubezen do hrustljave čokoladne tablice, ki je nastala v Združenem Kraljestvu v začetku 20. stoletja, je neomajna. Si predstavljate, da bi pri nas imeli butik posvečen kremšnitam v dvesto in več različicah, postreženih na zlatih pladnjih, zavitih v svilen papir za ‘take away’ z najbolj noro izbiro sestavin? No, to!

Okej, tole o kremšnitah sem pretiravala (hm, morda pa je to nova poslovna ideja), ampak samo zato, da si predstavljate, kako močno je sicer popolnoma poceni s čokolado oblita ploščica, ki jo sestavljajo tri tanke plasti vafljev in dve plasti kreme, pomembna za deželo vzhajajočega sonca. Ploščica je v originalu razdeljena na štiri tanke palčke, ki jih lahko lepo razlomimo, in je na Japonskem dobila nove okuse ter obliko. Dolge palčke so v najdražjih Kit Kat trgovinah posamezno zapakirane, elegantno zložene v ozkih škatlah, ki so položene v posebne predale. Popularne pa so tudi majhne čokolade, grižljaji, zapakirani v velikih vrečkah. Okusi se nenehno spreminjajo, na voljo so tudi omejene izdaje, seveda za najbolj strastne zbiratelje.

Kit Kat obsesija

  • Od leta 2000 so na Japonskem proizvedli kar 400 različic Kit Kat čokolad!
  • Študentom predstavlja srečni talisman: 1 od 3 študentov poje Kit Kat pred izpitom, 1 od 5 študentov pa si čokolado prinese tudi na izpit. Povezali so se tudi s pošto, tako lahko sedaj svojci študentom pošljejo čokolado za srečo. (In zdaj vem, zakaj nisem naredila vseh izpitov na faksu v prvo :))
  • Po japonsko se Kit Kat izgovori ‘Kitto Katto’, kar spominja na njihovo poimenovanje Kitto Katsu in pomeni zagotovo boš zmagal
  • Japonci pojedo 5 milijonov čokoladic Kit Kat na dan 
  • Obstaja osem samostojnih trgovin s popularnimi čokoladami, ki veljajo za pravo turistično atrakcijo. Obiskujejo jih tudi Japonski turisti.
  • Leta 2010 je bil popularen okus sojine omake, preboj številnih okusov pa je štiri leta poprej ‘otvoril’ okus zelenega čaja.
  • Najbolj nenavadni okusi: rdeči fižol, sladki krompir, matcha, maslo, Yuzu, edamame,…
Kje se lahko prijavim na testiranje preostalih 200 okusov? 🙂

Verjetno mi nikoli ne bo uspelo preizkusiti toliko okusov Kit Kat čokolade kot v BuzzFeedovem videu, pa vendar sem čisto presrečna, da bom lahko poskusila vsaj dvanajst različnih. S potovanja po Japonski mi jih je prinesel bratranec (hvala Jurček!), izbiro okusov sem prepustila njemu, kmalu pa napišem rezultat testiranja! Se čokoladkamo!