Zakaj pišem o krofih, ko pa je do pusta še zelooo daleč? Krofi so v vitrinah in na trgovskih policah vse leto in na potepu po sosednji Avstriji sem jih po dolgem času kupila. Nisem ne vem kakšna poznavalka in ljubiteljica krofov. Ob pustnem času si seveda privoščim tu in tam kakšnega, a še vedno ne toliko, da bi po enotedenskem pustnem rajanju ob pogledu v ogledalo prevzela še njihovo obliko ;))) Moji najljubši so berlinski, preliti s temno debelo čokolado, ki ob vsakem ugrizu glasno poči ter polnjeni z razkošno gosto vaniljevo kremo. Zaradi kreme je ravno dovolj sočen in nikoli suh (če ni grel polic vsaj tri dni) poleg tega pa je prekrit s čokolado.

Oko bolj kot okus – moram priznati – premamijo t.i. ameriški krofi, ki so preluknjani, narejeni v sto in eni različici tr vizualno izredno privlačni. Zapakirani seveda v kartonasto škatlo kot v številnih filmskih policijskih kadrih, v katerih se možje v modrem z njimi bašejo že navsezgodaj.

krofi Tasty Donuts & Coffee

Med številnimi okusi (oglašujejo ponudbo okoli 30 različnih okusov) ročno izdelanih krofov sem na prodajni stojnici Tasty Donuts & Coffee v Gradcu izbrala šest različnih. Karamelo s karamelno-čokoladnim bombonom Toffifee v sredini, klasičnega božično obarvanega oblitega s čokolado, trojnega čokoladnega z belo čokolado, čokoladnega z okusom torte, z oreščki in čokolado ter čokolado in kokicami. O slednjem na fotografijah ni ne duha ne sluha, ker ga je mož snedel hitreje kot sem lahko iz torbice vzela fotoaparat. Sem ga pa lahko vsaj malce okusila. Razsodba? Nič posebnega, neposrečena sladko-slana kombinacija, ker je bil okus kokic premalo izrazit, okus krofa pa je premočno prevladal.

Na prvi pogled izjemno vabljivi me tudi ostali okusi niso prepričali. Če ste se kdaj pritoževali nad trojanskimi krofi in njihovem okusu po ‘starem olju’, moram poudariti, da so bili ti še veliko slabši. Niso delovali sveži, o teksturi mehki kot puhast oblak ni bilo sledi. Še najbolj mi je bil všeč tisti z belo čokolado in Oreo piškoti, ker je bil polnjen s kremo. Kakšno, niti ne vem, saj je bil okus medel, povsem neizrazit in rahlo kiselkast. Krema čokoladne barve ni imela klasičnega razkošnega kremnega okusa.  Upam, da ta rahlo kisel priokus ni pridobila s časom v vitrini in čakanjem, da ga kdo odnese s sabo domov :).

Četudi mi trojanski ne teknejo tako zelo, so veliko boljši od teh avstrijskih, ampak očitno so imeli pri nemški franšizi (nope, ni ameriška, presenetljivo) slab dan, kajti pred časom sem jih že kupila in so bili prav dobri. Včasih je bolje ostati pri preverjeni klasiki, pa če je še tako dolgočasna.

In še ena novička: na njihovi uradni spletni strani je zapisano, da naj bi franšiza Tasy Donuts & Coffee kmalu prišla tudi k nam!

krofi Tasty Donuts & Coffee

krofi Tasty Donuts & Coffee

Foto: Chocolissima