Nič hudega, če še ne veste, kaj bi danes pripravili za silvestrsko večerjo. Ustvarite tole odlično in slastno sladico v zadnjem hipu, ki ne zahteva veliko časa, pretiranega kulinaričnega znanja in je na videz dovolj popomozna za najdaljo noč v letu. Okus je božanski, tekoča čokoladna sredica, ki preseneti ob prvem stiku z žličko, pa tako razkošna, da je niti tisti, ki imajo vedno kaj za pripomniti, ne bodo mogli pozabiti.

Čokoladna tortica Lava cake s tekočo sredico

RECEPT: (8-10 tortic) Sestavine: 300 g masla 300 g temne čokolade 1 ščep soli 6 rumenjakov 6 celih jajc 120g sladkorja, 120 g moke, 1 žlica ruma (po želji) 1 vanilin strok

Jajca, rumenjake in sladkor stepamo nad soparo do 55 ºC. Če nimate termometra, potem poskusite malce na oko stepati. Nikakor ne smejo nastajati kakšne grudice, to pomeni, da je temperatura že previsoka. Maslo in čokolado stopimo skupaj na 30 ºC (najlažje in najboljše v mikrovalovni pečici). Obe zmesi zmešamo skupaj in dodamo sol, rum, vanilin strok in moko ter dobro premešamo. Zmes napolnimo v modelčke, ki smo jih pred tem namastili in dobro pomokali, da se tortice ne bodo prijele modelčkov. Tortice pečemo 13 minut v ogreti pečici na 200 ºC . V kolikor imamo zmes dalj časa a hladnem, jih pečemo kakšno minuto dlje. Tortice po pečenju takoj postrežemo, da iz njih izteče mehka čokoladna sredica.

Lava cake tortico sama najraje kombiniram s sladoledom (tokrat sem izbrala okus pistacije) ali sorbetom, včasih tudi s stepeno sladko smetano. Za sladko-kisli kontrast lahko dodate tudi omako iz gozdnih sadežev. Praznični pridih ustvari še sladkor v prahu potresen po vrhu vroče tortice. Če morda kje v shrambi skirvate še užitne bleščice v prahu, pa še toliko bolje!

Lava cake s sladoledom z okusom pistacije sem svojim domačim pripravila za letošnjo božično večerjo.

Ps: recept za lava cake tortice mi je na tečaju čokolade in čokoladnih užitkov v BC Naklo predstavil Zmago Rovšnik.