V zadnjih dneh ste v časopisih, revijah in na spletnih portalih lahko prebrali, da je kulinarična in gastronomska uspešnica Eataly svoja vrata odprla v Trstu. Juhejjj! Gre za trgovsko verigo z italijanskimi gurmanskimi izdelki, ki so zbrani na enem mestu. Kar dela Eataly uspešnico je njihov koncept, ki združuje nakupovanje, okušanje in spoznavanje izdelkov v prijetno druženje. Vse, kar radi počno naši zahodni sosedi! Beseda tržnica ji dela krivico, saj so kotički urejeni kot butične trgovinice in ne kot preproste stojnice s kmečke vasi. Poleg tega so ob izdelkih pojasnjeni tudi podatki o živilih. Kje se bomo lahko mastili s pršuti, siri in predvsem čokolatini kot jim pravijo Primorci v Trstu? Tik ob morju stoji ogromna zapuščena stavba iz 19. stoletja, ki bo ljubitelje kulinarike gostila na več kot tri tisoč kvadratnih metrih.

Do tja bom enkrat že odnesla svojo rit, ampak ne tako hitro kot pol ljubljanske in blogarske smetane, ki že sedaj podpirajo sloviti sporni rek Trst je naš!. Instagram namreč kar poka od fotografij iz nekdaj pomembnega pristaniškega središča z vseh zornih kotov, odsevom morja in gradu Miramare na čelu. Ker seveda v svetu navidezne sreče, samopromocije in nabiranja všečkov največ šteje, če se redno hodiš sončit na glavni trg v Trst, srkat Aperol in hrustat zelene olive. Ne upam niti pomisliti, kako bo Trst oblegan šele od tega meseca dalje.

Eately je mimogrede odlična pogruntavščina in jo vsekakor pozdravljam, ampak sama bi jo raje obiskala v New Yorku. Pa ne le zato, ker obožujem vse od Manhattna do Brooklyna in komaj čakam, da ga znova obiščem, ampak predvsem zato, ker so tam nedavno odprli uradni Nutella bar! Raj, kjer Nutella teče v potokih! Raj zame in vse ljubitelje sladke, a žal precej nezdrave razvade! Aaaaa… na njihovem meniju bi izbrala Nutella ledeno kavo, palačinke in sladoled s poplavo Nutelle iz njihove fontane (na to idejo poleg pivske pri nas še čakam!). Na meniju imajo še vrsto sladkih dobrot iz listnatega testa ter vaflje in sveže sadje. Burgerja z Nutello nimajo, ga pa imajo zato v McDonald’su. Najslajši burger v svetu Ronalda McDonalda se imenuje Sweety con Nutella, na voljo je v kavarnah McCafé po Italiji, upam pa, da kmalu tudi sama zagrizem vanj.

 

nutella-bar-eataly-sketch-pearadastyle

Ilustracija: www.pearadastyle.com

Nutella, ki šteje že 53 let, ima preko 31 millijonov oboževalcev na Facebooku, je imela celo svojo poštno znamko in katere recept je skrbno varovana skrivnost, izvira iz Italije. Že prav kmalu, natančneje petega februarja bomo praznovali svetovni dan Nutelle in seveda ga bom proslavila z zajetno žlico kaloričnega čokoladno lešnikovega namaza tudi sama. In še tole: ste vedeli, da se je predhodnica Nutelle (»Pasta Giandujot«) prodajala po rezinah na kilograme, nato pa še kot namaz v pločevinkah? Bolj kot razmišljam, bolj se mi dopade misel o Nutella v obliki rezin. In seveda bi se spodobilo na rezino namazati še plast kremne različice ;).