Glede na to, da je kakav sadje, ni nič čudnega, da iz njega delajo tudi sok. Ali pač? Kakav namreč vedno povezujemo zgolj s čokolado in čokoladnimi toplimi napitki kot sta kakav in vroča čokolada. Ne predstavljam si ravno okusa in dejstva, da se z njim lahko tudi odžejaš.

Svež okus kakava kot sadeža je težko okusiti, če nisi ravno nekje daleč ob ekvatorju v kakšnem izmed nasadov. Od tam navadno prihaja v obliki posušenih ter fermentiranih kakavovih semen in se svež sadež v veliko držav po svetu niti ne sme uvoziti. Okus svežega kakava so tako vsem oboževalcem ‘hrane bogov’ približali pri Repurposed Pod, ki kot ena redkih znamk na trgu ponuja kakavov sok.

Obstaja kakovov sok Cacao juice Repurposed Pod

Kakavov sok po barvi in teksturi spominja na limonado. Okus pa naj bi bil podoben soku mangostina, le bolj trpek in dišeč.

Znamka Repurposed Pod proizvaja 100% sadni sok kakava, ki je sicer odličen vir magnezija, kalija, vitamina B in močnega polifenol antioksidanta. Sok ne vsebuje nobenih aditivov, nobenih GSO in je sveže stiskan. Prav tako ne vsebuje nobenih dodatnih sladkorjev. 250 mililitrov soka vsebuje 190 kcal, od tega le 1g beljakovin, nič maščob ali ogljikovih hidratov. Sok je odličen za uporabo v koktajlih, smutijih, lahko se zreducira v sirup, njegov sladek okus se zlahka vključi v kakršnekoli sladice ali napitke. Kakavov sok Repurposed Pod se lahko kupi zgolj v izbranih trgovinah v Združenih državah Amerike in na njihovi spletni strani, paket 4 sokov pa stane okrog 23 evrov. Dostava v tujino žal ni mogoča, tako da soka še nekaj časa ne bom mogla preizkusiti.

Kako sok pridobivajo?

Kakavove stroke, ko so tričetrt suhi (rumeno do zelene barve) predvidno odstranijo s kakavovca, in jih ročno odprejo s pomočjo mačete. Zrelost sadeža je izjemno pomembna in temeljna za okus ter kakovost kakavovega soka. Premalo ali preveč zreli sadeži so namreč presuhi za pridobivanje kakovostnega soka. Kmetje izdolbejo semena in belo pulpo, ki ju nato ločijo. Semena pošljejo v nadaljno predelavo čokolade. Pulpo skrbno pregledajo, da zagotovijo njeno kakovost, nato pa s pomočjo stiskanja iz nje pridelajo kakavov sok. Pasterizirajo ga neposredno na plantažah oz. kmetijah, s čimer zagotovijo popolnoma svež okus. Sok iz Ekvadorja pripeljejo v Pensilvanijo v ZDA, kjer ga polnijo v okolju prijazno kartonasto embalažo (plastično embalažo na uvodni fotografiji so zamenjali za bolj ekološko).

Obstaja kakovov sok Cacao juice Repurposed Pod

Ustanovitelja znamke Robert & Kayla Weidner poleg pridelovanja kakavovega soka v Ekvadorju skrbita za obdelovanje kar 550 hektarjev kakavovega nasada in podpirata, zaposlujeta ter izobražujeta 70 lokalnih kmetov. Pridobivanje kakavovega soka je za kmetovalce na nasadih izjemno pomembna, saj jim omogoča bolj trajnostno pridelavo in dodaten zaslužek. Običajno se večino pulpe skupaj z lupino stroka zavrže. Znamka živi z zavestjo o trajnostnem kmetovanju, postavlja človeka pred izdelek in tako kmetovalcem na farmi omogoča tudi zdravstveno in zobozdravstveno oskrbo.

Obstaja kakovov sok Cacao juice Repurposed Pod
Foto: Repurposed Pod