Današnji internet sta preplavili novici, da je Trump postal predsednik ZDA ter da je Toblerone zamenjal ikonično in unikatno obliko čokolade. Trikrat lahko ugibate, kaj me bolj zanima. Ne da ne bi spremljala politike, ampak na mojem blogu preprosto zanjo ni mesta (razen, če bo kakšen politik ustvaril čokolado, se z njo polil po golem telesu ali z njo pocrkljal bolne otroke). Bizarnost je na obeh straneh velika, novici pa sta tako veliko nasprotje glede na pomembnost, da je prav smešno koliko ljudi se ukvarja z velikostjo in novo obliko trikotničkov.

Toblerone je z novo obliko razjaril svoje oboževalce, o čemer poročajo vse velike medijske hiše, z BBC-jem in New York Times-om na čelu. In zakaj si švicarska čokolada zasluži tako veliko pozornost? Nazobčana oblika ali trikotniki v vrsti eden za drugim, ki ponazarjajo alpske vrhove, so namreč preteklost. Nova oblika tablice ima trikotnike postavljene precej bolj narazen v smislu angleške fraze “Mind the gap”. Ravno angleški ljubitelji sladke pregrehe so na družabnih omrežjih potožili, saj se Toblerone z novo obliko (zaenkrat) prodaja na britanskem Otoku. 400 gramska mlečna tablica z medom bo imela po novem 40 gramov manj, 170 gramska pa bo po novem težka 150 gramov. Prve so v pomanjšani različici v trgovinah pojavile že v začetku leta, manjše pa pretekli mesec.

Po poročanju omenjenih časopisov naj bi po besedah podjetja Mondelez International to storili zaradi proizvodnih stroškov, saj naj bi v nasprotnem primeru čokolado podražili. Dodali so, da okus in sestavine ostajajo enake, prav tako bodo čokolado še naprej izdelovali v Švici, kjer jo je leta 1908 ustvaril Theodor Tobler. Sladkosnedi kot sem sama in se jim nov dizajn zdi vse prej kot logična poteza so se na Facebooku, kjer je podjetje oznanilo spremembe v dizajnu, strinjali, da bi raje skrajšali dolžino tablice kot odstranili vsak drugi trikotnik. Podobno so pred leti storili pri Milki, ki je nekatere okuse skrčila za 20 gramov in ohranila enako prodajno ceno. Morda so bili pri nemškem vijoličastem čokoladnem gigantu malce bolj pretkani, saj kupci razlike v teži v večini sploh niso opazili.

Kakšna je oblika Toblerona pri nas, sem seveda takoj preverila. Ostaja enaka. Prav tako okus, ki me je spomnil na otroštvo, ko mi je mama rumeno ovito čokolado nosila s službenih izletov po tujini.

Vir fotografij: New York Times

Vir fotografij: New York Times