V Opatiji je pretekli konec tedna potekal že 13. Festival čokolade, ki je v mondeno obmorsko mesto na Hrvaškem v treh dneh privabil mnogo turistov in ljubiteljev sladke pregrehe. Festival čokolade je prvikrat potekal v Centru Gervais in po besedah poznavalcev, je bila ta odločitev precej slaba. Pretekla leta je festival čokolade svoje mesto zasedal ob obali v sklopu hotela Kvarner in obiskovalci so čutili bolj pristno vzdušje. Ob sejmu so potekale številne predstavitve in peke slaščic v živo, saj je bila na voljo tudi kuhinja hotela. Na tokratnem razstavišču, ki je sicer moderno in lepo urejeno, je vse delovalo veliko bolj puristično. Brez prave duše. Tako so obiskovalci stojnice bolj kot ne ošvrknili z očesom.

Festival čokolade Opatija - čokoladnica Ttramontana
Sladke pregrehe na Festivalu čokolade v Opatiji

Osrednji, sejemski del s stojnicami je bil v nedeljo, ko sem obiskala sladki festival, dokaj prazen. Če se nisi preveč posvečal pozornostim ali čakal v vrsti na nakup izbranih pralin (ki so prevladovale), si lahko ogled opravil v kakšne pol ure. Razočarala me je ponudba, tako glede števila razstavljalcev (okrog 20 sem jih naštela), kot tudi samo kakovost ter izbor ponudnikov. Pa tudi same stojnice, ki za oko, razen izjem, niso bile kaj prida privlačne. In povrhu vsega še dejstvo, da si na le nekaj stojnicah imel možnost tudi kaj preizkusiti, ne zgolj kupiti. Tega niso odtehtale niti povsem zmerne cene. V zgornjem nadstropju, kjer je bil majhen del namenjen predstavitvam in precej okrnjeni razstavi, je bilo na primer par stojnic, ki pa so v večini ponujale vse prej kot čokolado. 

Sladke dobrote na festivalu čokolade Opatija
Sladke kornete je predstavila Celjanka Polona (Polonine sladke skrivnosti).

Sladko-grenak priokus

Festival naj bi popestrila dogajanja po celem mestu, vendar veliko okusa in vonja čokolade ni bilo začutiti. V enem izmed hotelov je čokoladno skulpturo ustvarjal Antonio Licitra, v zgornjem nadstropju glavnega sejemskega dogajanja so čokoladne skrivnosti odkrivali najmlajšim.  Predvsem je opatijski festival čokolade spremljalo veliko koncertnega dogajanja. Še ugotavljam, koliko skupnega imata glasba in čokolada. 

Sem se pa udeležila zelo kratke predstavitve izdelovanja pralin, ki jo je vodil mlad in izjemno prijeten slaščičarski mojster Nino Žganec. Delavnica je potekala pod sponzorstvom znamke Belcolade, ene redkih čokolad, ki se ponaša z nazivom v celoti izdelana v Belgiji. 

Prvič sem se preizkusila v polnjenju pralin z ganašem! Moj končni izdelek? Kar dobro za prvič. 

Prve praline na čokoladnem festivalu v Opatiji
Čokoladne praline ‘made by Chocolissima’.  

Zgolj sobota je bila rezervirana za obširnejšo in obenem tudi edino plačljivo delavnico. O kombiniranju čokolade s slanimi jedmi je predaval Damir Capan. Zame je čokolade v prvi vrsti sladica, zato mi ni nič kaj žal, da festivala nisem obiskala že dan prej. 

Festival čokolade Opatija

Najboljše stojnice in čokolada: Cremalat Poreč, Atelier Ecostyle, Chade, Tramontana. 

Slovenske čokoladne barve so zastopali čokoladni ustvarjalci iz Čokoladnice Tramontana, ljubljanski Cukrček, (ena najbolj izropanih stojnic) 20 Chocolate, bio čokoladni izdelki Iridis Sweets in ljubke sladke umetnine Polonine sladke skrivnosti

čokoladni festival opatija
Prevladovali so klasični okusi, med bolj zanimivimi sta največ pozornosti dobila čili in olivno olje.

Pravljična Opatija

Adventna zgodba Opatije je sicer čudovita. Glavna nit njihove letošnje praznične okrasitve je Hrestač, ki ga je mogoče zaslediti na vsakem koraku. Prijetno, lepo okrašene so tudi mestne kavarne, med katerimi je name naredila največji vtis Kavana Strauss (več kot očitno dobra izbira, glede na to, da si delimo ime). Prijeten ambient, odlična postrežba, okusne sladice, za praznično piko na i pa je v ušesih prijetno odmevala romantična glasba violine in klavirja. V živo, kakopak.  

Kavarna Strauss v Opatiji na Festivalu čokolade
Festival čokolade Opatija
Fotografije: Chocolissima

Bilo je kratko, a ne tako zelo sladko. In še za nameček, kolikor sem uspela videti program preteklega leta, je bila ponudba letos skorajda povsem enaka lanski. Težko verjamem, da bom drugo leto ob tem času spet zavila k sosedom. Morda le na krajši oddih ali kozarček kuhančka na ljubkih stojnicah tik ob Jadranskem morju.